LED izzó – hogyan is működik?

LED izzó – hogyan is működik?

Napjaink egyik legfontosabb kérdésévé vált az energia. Energiatakarékosság, energiahatékonyság, energiafelhasználás – csak néhány kifejezés, ami biztosan ismerős neked is. Az otthonokban talán a leginkább látványos fejlődésen a világítástechnika ment át ez elmúlt évtizedekben, így ideje rendet tenni az alapoktól kezdve ebben a témában.

Vajon mitől világít egy izzó, és miért jobb egy LED izzó helyette?

Az izzó elnevezése a magyar nyelv szépségének köszönhető. A hagyományos izzó, amivel találkozhattál gyerekkorod óta az élet számtalan területén, valójában olyan módon világít, hogy egy izzószál izzik benne, és ennek a fényét használjuk.

De mitől izzik ez a szál, és miért nem felet ez meg nekünk, miért volt szükség a LED izzóra?

Az a bizonyos szál az elektromos áram hatására izzik fel, és ha nem légüres térben helyeznék el, egyetlen pillanatra lenne csak képes világítani. Ami már nem annyira közismert tény, hogy ezek a hagyományos izzók rendkívül rosszul gazdálkodnak az energiával, hiszen az elektromos energia 95 százalékát (!) nem fénnyé, hanem hővé alakítják (gondolj csak arra, milyen forró egy hagyományos izzó már néhány perc használat után).

A LED izzó ezzel szemben lényegesen hatékonyabban gazdálkodik a rá bízott energiával, és mindössze 5-15 százalék a hővesztesége, vagyis a hatásfoka a hagyományos izzók sokszorosa. Ennek köszönhetően jóval kisebb energiafelhasználás mellett használható, ami a mai energiahatékonysági elveknek is jobban megfelel.

A LED, vagyis a Light Emitting Diode működése egyszerűen

A LED működése teljesen más alapokon nyugszik  mint a hagyományos izzóké, mindössze a felhasználási területük egyezik meg, a világítástechnika.

Mint azt a nevében is hordozza, a LED inkább az elektronika világából érkezett. Egy félvezetőből készülő dióda lényege, hogy csak egy irányba engedi át a feszültséget, így a világításon kívül az elektronikai ipar rendkívül széles területen tudja alkalmazni. A számítástechnikától az autóiparon át az ipari felhasználása is mindennapos, persze a különböző területeken különböző méretekben találkozhatsz vele.

A LED ezeknek a diódáknak egy kifejezetten világításra használt változata, a működése nagyon leegyszerűsítve az elektromos áram által gerjesztett fotonok kisugárzásával magyarázható. Ennél sokkal érdekesebb a LED izzó a világítás szempontjából, mivel a hagyományos izzónál alacsonyabb feszültségre és áramerősségre van szüksége (ugyanannyi fény kibocsájtásához), így jóval kisebb a fogyasztása, ezáltal kevesebb hőt termel és az élettartama is hosszabb lesz.

A LED izzó és a hagyományos izzó összehasonlítása – egyenlőtlen küzdelem

Amint már írtunk róla, a hagyományos izzó mindössze az elektromos energia 5 százalékát hasznosítja világításra, a többit hővé alakítja. Ennek a jelen energiaszegény világban nagy jelentősége van, így törvényszerű volt egy hatékonyabb típusú izzó megjelenése, ez lett a napjainkra már jól ismert LED izzó, melynek az elnevezése csak a hagyományok miatt lett izzó, valójában már tudod, hogy nem is izzik.

A LED számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos társaihoz képest, az alacsonyabb hőterhelése miatt az élettartama akár az ötvenszerese is lehet a hagyományos izzóénak, míg az jellemzően 1000 órát világít, egy LED izzó élettartama 20-50000 óra, ami még napi 8 órai használat mellett is közel 20 év.

Szintén nagy előnye a LED izzóknak a különböző színhőmérsékletük, amely a felhasználási módtól és helytől függően lehet kellemes meleg fénytől a jéghideg fehér fényig szinte bármilyen. A színhőmérsékletét Kelvinben adják meg a gyártók, és jellemzően a hideg fehér típusok 7000K értékétől a meleg sárgás fényű darabok 2700K értékéig egy széles skálán mozognak.

Érdekesség: a gyertyafény színhőmérséklete 1900K, egy szabványos hagyományos háztartási izzóé 2800K, a napfény 5770K, míg egy villám akár 28000-30000K értékű is lehet.

A LED izzókat meg lehet feleltetni teljesítményük szempontjából a hagyományos izzóknak, és itt látszik leginkább, miért is szeretjük annyira napjainkban ezt a világítást. A hagyományos típusok közül a lakossági, E27 foglalattal készülő legerősebb darabok általában 100W teljesítményűek voltak, ennek a LED izzók közül egy 9W fogyasztású felel meg, és egy kisebb, 40W teljesítményű darabot is kiválthatunk egy 3W teljesítményű LED izzóval.

Több előnye van ezen kívül is a LED izzónak, ilyen például a kapcsolási sebessége, mely jóval magasabb a hagyományos társainál. Ez talán nem tűnik annyira fontosnak, de ha arra gondolsz, hogy az előtted haladó autó LED-es féklámpája feleannyi idő alatt villan fel, mint a régebbi típusokon, akkor ez bizony akár életet is menthet, és így már valóban fontos tulajdonság.

LED izzó az élet bármely területén

Talán eszedbe sem jutna, de még akkor is egy LED-et használsz, amikor nem izzóként működik. LED dióda van a távirányítódban (infravörös fényt bocsájtva ki), LED dióda világít a TV-d kis piros visszajelző fényében, de a telefonodon is jó eséllyel van egy LED, amit a változtatható színével különböző jelzésekre lehet használni.

A LED az élet minden területén jelen van, fontos és széleskörűen használható kis részeként a mindennapjaidnak.

               
Tartalomhoz tartozó címkék: Ledes hírek