Exit lámpa, az életmentő

Exit lámpa, az életmentő

Exit lámpa, az életmentő

Egy egyszerű LED lámpa, ami semmi mást nem tesz, mint világít. De hogyan menthet meg egy életet, és egyáltalán mi ez az „Exit lámpa”? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az egyik legfontosabb felszerelésről, a vészkijárat jelzőről, ami ráadásul kötelező tartozéka minden közületi épületnek, irodának és intézménynek egyaránt.

Menekülési útvonal, a legfontosabb irány

Felmerülhet a kérdés, miért van szükség egy ilyen kis táblára a középületekben? Miben segíthet egy ilyen kis lámpa, és mikor lesz jelentősége?

Ezek az úgynevezett biztonsági jelzések a menekülési útirány jelzésére szolgálnak veszély, jellemzően tűz és füst esetén. A meglétüknek életmentő funkciója lehet, hiszen gondoljunk csak bele abba helyzetbe, hogy egy középületben tűz üt ki.

Mindent elborít a feketén gomolygó füst, így a legfontosabb az lenne, hogy mindenki a lehető leghamarabb megtalálja a helységekből kivezető utat. Ám jellemzően az ilyen, közforgalmú épületekben nagyon sokan tartózkodnak olyanok, akik nem rendelkeznek semmilyen helyismerettel.

Az ő biztonságuk érdekében kell ezeket a menekülési útvonalat jelző lámpákat (más néven Exit lámpák vagy vészkijárat jelző lámpák) felszerelni, így még erősen korlátozott látási viszonyok között is könnyen megtalálhatják a biztonságba vezető utat.

Jelzésekkel el lehet látni még akár a tűzoltó berendezéseket is, ezek a jelek nagyban hasonlítanak az Exit lámpákra, hasonló a grafikájuk és a jellegzetes zöld-fehér színük.

A tűzesetek mellett persze előfordulhat a világítás kimaradása is, ami zárt helyen (és egy nagyobb középület éppen ilyen lehet) szintén erősen korlátozott látási viszonyokat teremt. Egy világító Exit lámpa ilyenkor nem feltétlenül életmentő funkciója miatt fontos, hanem csak egyszerűen a könnyebb tájékozódást segíti elő az adott épületben nehezen tájékozódó látogatóknak is.

Menekülési útvonal jelző lámpa – kötelező tartozék

A vonatkozó jogszabályok előírják a menekülési útvonalak jól látható, egyértelmű és szabványos jelzését. Erre tökéletes megoldás a vészkijárat jelző led lámpa, vagy más néven Exit lámpa. Ezeknek a működése a hagyományos lámpákkal ellentétben akkor kezdődik, amikor azok elsötétülnek – áramszünet esetén automatikusan felkapcsolódnak, mutatva a kivezető út irányát.

Ahhoz, hogy ez a funkciójuk megbízhatóan működjön, fontos az Exit lámpa tesztelése, az előírások szerint heti rendszerességgel, naplózva annak eredményét.

Nézze meg a webáruházunkban található Exit lámpákat és Vészkijárat jelzőket – IP20 védettséggel, teszt gombbal, 600 mAh akkumulátorral és 3 órás üzemidővel vásárolható készletről, azonnali országos házhozszállítással.

Egy kis segítség, ha éppen villamos felújítás van tervben. A középületekben a jogszabály előírja a menekülési útvonalak korlátozott látási viszonyok közötti jelzését, de erre több lehetőség is van.

Választhatunk egy vészkijárat jelző LED lámpát, vagy dönthetünk úgy is, hogy foszforeszkáló festéssel alakítjuk ki a szabványos jelzéseket. Ez azonban nem csak nehezebben kivitelezhető, de a foszforeszkáló jelzések kémiája miatt ebben az esetben ugyanúgy szükség lesz a világítás kialakítására. Ezek fénye a sötétben egy adott ideig látható csak, így gondoskodni kell a folyamatos megvilágításukról.

Ha mindent figyelembe veszünk, valójában egyszerűbb és üzembiztos megoldás az Exit lámpa LED-es változata, aminek tervezésében és telepítésében  éves tapasztalattal és mérnöki háttérrel segítünk, amennyiben szükség van professzionális kivitelezésre is.

A jogszabály szerint a vészvilágítás kialakítását az ütemezett felújítással egy időben kell elvégezni, így külön ezért nincsen szükség munkálatokra – ha elérkezik az ideje, keressen minket elérhetőségeinken itt:

 

KÖREVILL Kft Kivitelezés Elérhetőségek