Káprázás - de mi is ez pontosan?

Káprázás - de mi is ez pontosan?

A káprázás a LED világítás egyik leginkább zavaró mellékhatása. Vakít, zavar, egészségtelen. De mi is ez, milyen fajtái vannak, és lehet-e tenni ellene? Ezt mutatjuk most be, mert már van megoldás szerencsére erre a problémára is.

A káprázás jelensége

A káprázás jelenségét a látótérben található fénykilépési felületek okozzák. Ilyen felületekről beszélünk például a fényforrások, az ablakok és a tetőablakok esetén, leegyszerűsítve ezek azok a felületek, ahonnan a fény érkezik. 

Alapvetően két típusa létezik: a vakító káprázás és a zavaró káprázás. Beltéri munkahelyek esetén szerencsére általában csak a zavaró káprázással kell számolni, mert a zavaró káprázás határértékeinek betartása biztosítja, hogy ne léphessen fel a vakító káprázás.

Vakító káprázás

Vakító káprázásról akkor beszélünk, ha a látótér egy része, vagy egésze, a fényerősség hatására érzékelhetetlenné válik. Vakító káprázásra jó példa az, amikor késő este szembe jön velünk egy autó és nem kapcsolja le a fényszóróját - hiába nézünk abba az irányba, már semmi mást sem látunk.

Zavaró káprázás

A zavaró káprázás pedig az a jelenség, amikor a látótér bár teljes egészében érzékelhető, de a fényerősség-kontraszt, fényvisszaverődés, vagy egyéb fényjelenség valamilyen negatív hatással van ránk. 

Ezek a hatások leggyakrabban a szem fájdalma, a fejfájás, a nyaki izom fájdalom és a fokozott fáradtság-érzet. Sajnálatos módon a zavaró káprázás pontos okai mind a mai napig ismeretlenek és mivel pszicho-fiziológiai jelenségről van szó, mérését az egyén szintjén kell elvégezni, nincsen általános recept.

Világítás tervezés az UGR figyelembe vételével

A helyzetet nehezíti, hogy egy közösségi térben, ahová világítást kell terveznünk, nem kérdezhetjük meg minden látogató, ott dolgozó véleményét a világítási igényeiről, ezért szükség van egy általánosan használható mértékegységre. 

Ez az UGR – Unified Glare Rating, azaz Egységes Káprázási Érték  (esetleg Egységes Káprázási Index / Besorolás / Tényező más források szerint, valójában mind helyes elnevezés).

Tévhitek az UGR értékkel kapcsolatban

Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben az UGR nem egy adott lámpatestre, hanem egy adott világítási elrendezésre jellemző érték. Ha tehát egy lámpatesten meglátjuk azt a feliratot, hogy „UGR<19”, akkor ez csupán annyit jelent, hogy a CIE-117-1995-ben előírt körülmények között teljesíti az UGR<19 követelményeit. Ha az előírásoktól eltérő világítási elrendezést alkalmazunk, akkor ez nem feltétlenül teljesül.

Ugyanakkor egy UGR<19-al jelölt lámpatest általánosságban kisebb zavaró káprázást idéz elő, mint egy UGR<22-vel jelölt lámpatest. A káprázás hatását többféleképpen is csökkenthetjük:

  • Fényterelő búra/optika alkalmazásával

  • A világítási elrendezés módosításával

  • A világítási egyenletesség növelésével

  • A lámpatestek látótéren kívül elhelyezésével

 

Egy jó megoldás - UGR<19 LED panelek

Az UGR<19 típusú LED panelek kialakítása leginkább a fénykilépési felület anyagában és a megjelenésében különbözik a normál LED panelektől.  A különleges, redőzött felületi kialakításuk fényterelő optikai hatást ér el. Emiatt érhető el vele adott geometriájú világítási helyzetben, elrendezésben, és közel azonos fényáram mellett, jelentősen kedvezőbb káprázási érték. 

Lekapcsolt állapotban látszik a különbség, amikor világítanak a lámpatestek, akkor nem igazán lehet ránézésre különbséget tenni, azonban tényleges alkalmazáskor, hosszú órák elteltével a fent leírt kedvezőbb hatások érezhetők lesznek.

Segíthetünk a tökéletes, káprázásmentes LED világítás kialakításában?

Tervezési, beruházási szempontból egyre fontosabb a minél kedvezőbb értékek elérése, az előírásoknak való megfelelés. Ennek elősegítése érdekében a lámpa tervezési állományait rendelkezésre bocsátjuk, keressen minket bizalommal!