Milyen lámpát válasszunk a fürdőszobába?

- 2019. 12. 23. 15:02:19
Milyen lámpát válasszunk a fürdőszobába?

 

Bár nem a fürdőszobában töltjük a nap nagy részét, mégis fontos, hogy jól érezzük magunkat benne. Mutatunk néhány olyan kisebb lakberendezési praktikát, melyekkel egy kisebb fürdőben is könnyen növelhető a térérzet, csupán a fényviszonyok okos kialakításával.

A fürdőszoba az a helyiség, amelyet mindenki naponta szükségszerűen többször is használ. Bár mindenki más célra használhatja (sminkelés, borotválkozás, tisztálkodás), minden tevékenységnél fontos, hogy jól láthassuk magunkat a tükörben. Legtöbb esetben e helyiségben nincs, vagy csak kicsi ablak van, hiszen senki nem szeretné, hogy más is beláthasson kintről, így a lámpa feladata, hogy megadja nekünk a természetes fény érzetét.

 

Fürdőszobai világítás, a nap fénypontja

A fürdőszoba, melyben a nap kisebb részét töltjük csak, az egyik legfontosabb helyiség. Itt indul a nap, és fontos, hogy jól induljon. használhatjuk fürdésre, borotválkozásra vagy a reggeli smink elkészítésére, mindig fontos, hogy a tükörben a lehető legjobban láthassuk magunkat.

Hogy mi kell ehhez? Általában semmi különös, csak annyi, hogy a fürdőszobai világítás okosan legyen kitalálva, megtervezve.

De milyen lámpát válasszunk a fürdőszobába, ha ezeken a helyiségeken általában semmilyen, vagy csak legfeljebb egy kisebb ablak található? 

A válasz is egyszerű: olyat, ami kellően erős megvilágítás mellett megadja nekünk a természetes fény érzését.

 

A fürdőszobai lámpa legfontosabb követelményei

A fürdőszobai lámpa kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Ebben a helyiségben általában igen magas a páratartalom, fröcsög a víz, úszhat az egész fürdő. Ezért fontos szempont, hogy ide csak a megfelelő IP védettségű, zárt kialakítású fürdőszobai lámpát válasszunk, ami a gyakorlatban minimum IP44 védettségű lámpát jelent.. 

 

Ha szeretünk a napi tisztálkodás, mosás, takarítás mellett például sminkelni is reggelente a fürdőben (vagy sajnos nincsen máshol erre helyünk a lakásban), mindenképpen fontos, hogy ne csak a mennyezetre helyezzünk el fürdőszobai lámpát, de az oldalfalakra és a tükörhöz is. A mennyezeti lámpa fénye felülről érkezik, így az arcon árnyékot vet, és ez biztosan nem segít a tökéletes smink elkészítésében…

 

LED lámpa a fürdőszobában

A LED lámpa használata az energiatakarékossága mellett más előnyöket is kínál. Általában szabályozható a fényereje, így mindig akkora fényt ad, amekkorára éppen szükség van, és beállítható a LED lámpa színhőmérséklete is, akár melegebb, akár erősebb, hideg fényhatást elérve vele.

A színhőmérsékletnek komoly jelentősége van a mindennapokban is, elég csak belegondolni abba, hogy hányszor látszik egy ruha színe a próbafülkében teljesen más árnyalatúnak, mint később az utcán, természetes fénynél.

 

A fürdőszobai lámpák és a dekoráció

Díszíthetjük is fürdőszobánkat különböző dekorációkkal, és igen hangulatos lehet, ha ezek külön  megvilágítást kapnak, a LED lámpák erre különösen alkalmasak.

Napjainkban a fényterápia, színterápia egyre nagyobb jelentőséget kap, áldásos hatásaról sokat lehet olvasni. Ebben segít egy megfelelő IP védettség, változtatható színű LED lámpa is.

Ha pedig nem szeretnénk a sötétben a kapcsolót keresgélni, csak válasszunk egy mozgásérzékelős LED fürdőszobai lámpát, éjszaka mindig nagy segítség.

A LEDKOR csapata ezeket a lámpákat mindenképpen javasolja a fürdőszobájába: