Napelemes kandeláber - önellátó, okos és hatékony megoldás 2. rész

Napelemes kandeláber - önellátó, okos és hatékony megoldás 2. rész

A térvilágítás egyik legnagyszerűbb találmányáról a napelemes vagy más néven solar kandeláberekről az előző részben megtudhattuk, miért érdemes és miért szükséges a telepítésük minden új projektnél. A második részben részletesen is bemutatjuk, mik az előnyei egy ilyen rendszernek.

Egyszerű tervezés és telepítés külön engedélyek nélkül

A hagyományos térvilágítási rendszerek, melyek a szolgáltatói hálózatokról kapják a működésükhöz szükséges energiát, már a kialakításukkor is rengeteg energiát és pénzt emésztenek fel.

 

Egy ilyen rendszert meg kell terveztetni, engedélyeztetni a hálózat üzemeltetőjével, majd kezdődhet a földmunka, a hálózatbővítés és szerelés, így mire elkészül, már komoly anyagi erőforrásokat igényelt.

 

A LED lámpákkal működő napelemes kandeláberek ezzel szemben nem igényelnek hálózati csatlakozást, mivel a napelem által töltött akkumulátorok akár 10-12 napig is képesek működtetni a lámpákat még napi 12 óra használat mellett is. A gyakorlatban gondozásmentesen és szinte költségmentesen üzemeltethetőek, az ötévente esedékes akkumulátor cserén kívül rendszeres karbantartásukra nincsen szükség a LED izzók hosszú élettartama miatt sem.

Szigetüzem - mit is jelent ez, és miért fontos a napelemes kandelábereknél?

A szigetüzem egy olyan üzemeltetési formája az ilyen rendszereknek, ahol a térvilágítási rendszer, vagy annak akár egyes elemei is teljesen önállóan, a hálózati energiaellátástól függetlenül működnek. Ez azt jelenti, hogy egy tanya vagy egy távol eső sportpálya közvilágítását, térvilágítását tökéletesen el tudják látni a napelemes kandeláberek, önállóan telepíthetőek és üzemeltethetőek - erre korábban nem volt megoldás, vagy csak rendkívül magas költségekkel volt megvalósítható egy ilyen közvilágítási projekt.

 

Ma már elég csak a LED solar kandelábert telepíteni ott, ahol éppen szükség van rá, és azonnal használható is - gyorsan és hatékonyan. Ezek a lámpák fel vannak szerelve egy saját akkumulátorral, amely képes hatékonyan tárolni az energiát, illetve fel vannak szerelve egy napelemmel, amely ezt a beépített akkumulátort látja el energiával. A speciális töltésvezérlő segítségével a töltés a lehető leghatékonyabb, így egy ilyen napelemes kandeláber akár 10-12 napig is képes ellátni a feladatát még akkor is, ha közben nem töltődött (amire a gyakorlatban nem sok esély van). Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy a közvilágítás, térvilágítás üzembiztos működése megoldott, nem fordulhat elő olyan eset, mint a hálózati világítási rendszereknél, ahol egy esetleges üzemzavar esetén komplett szakaszok, utcák vagy akár települések maradnak közvilágítás nélkül. Egy ilyen rendszernél, mivel egymástól teljesen független elemekből áll, legfeljebb egyedi meghibásodások fordulhatnak elő, ami egy-egy kandeláber kiesése esetén is garantálja a szükséges szolgáltatás meglétét.

Költséghatékony - alacsony telepítési és üzemeltetési költségek magas hatékonyság mellett

A LED izzók hatékonyságáról korábban már olvashattál nálunk, ugyanezek a jellemzők igazak a napelemes kandeláberekre is. Egy LED élettartama sokszorosa egy hagyományos izzóénak, lényegesen magasabb kapcsolásszámot bír, a fogyasztása pedig azonos fényerősség mellett 70-80 százalékkal alacsonyabb, így egy ilyen rendszer üzemeltetése szintén a töredéke egy hagyományos izzókkal működő térvilágításnak, ami a megtérülés idejét is lényegesen lerövidíti.

 

Mindezeket és a telepítési költségeket is figyelembe véve a napelemes kandeláberekkel kialakított térvilágítás költséghatékonysága megkérdőjelezhetetlen, de lássunk néhány konkrét számot erről.

 

Egy hagyományos 48W közvilágítás és egy modern 24W solar kandeláber adatait hasonlítottuk össze, és nem lepődtünk meg az eredményeken:

 

  • energiafogyasztása a fele (90% - 45%)
  • optikai hatásfoka közel a duplája (56% - 98%)
  • fényárama a másfélszerese (67% - 94%)
  • becsült éves karbantartási költsége kevesebb, mint a fele (94% - 40%)
  • éves megtérülése a tízszerese (!) (9% - 90%)

 

Jól látszik a számokból, mennyivel hatékonyabb egy ilyen rendszer, gazdasági vezetőknek a tízszeres megtérülés éves szinten nagyon sokat segíthet a döntésben, a műszaki szakemberek pedig a többi értéknek fognak örülni - hatékonyság, hosszú élettartam és egyszerű telepítés, üzemeltetés.

Egy közepes település, melyen 1000 lámpát üzemeltetnek, éves szinten egy ilyen modern rendszerrel több, mint 8.000.000 forint megtakarítást érhet el csak az üzemi- és szervizköltségeken. Ezek mellett persze felszabadul közel 600 óra szervizidő is, melyet fordíthatunk más, hasznos és szükséges feladat elvégzésére.

Személyre szabható közvilágítás - az okos megoldás

A közvilágítási rendszerek egyik nagy hátránya (és persze költségnövelő, hatékonyság csökkentő tényezője is egyben) az az igény, hogy a közvilágításnak, térvilágításnak folyamatosan rendelkezésre kell állni. A mindennapokban ez azt jelenti, hogy egy utcai térvilágításnak akkor is üzemelnie kell, amikor éppen nem használja senki, ám az otthoni, irodai vagy üzemi világításokkal szemben ez nem kapcsolható lem ha éppen nincsen rá szükség.

A klasszikus utcai világítások napnyugtakor felkapcsolódnak, majd egyenletes fényerővel és fogyasztással működnek a reggeli lekapcsolásukig. Egy napelemes kandeláber azonban ezzel szemben lehetőséget ad arra, hogy helyileg, akár egyesével programozva a fényáramukat a különböző időszakokban különböző fényerővel világítsanak.

Mi lehet ennek a gyakorlati jelentősége? Egy játszótéren például a kora esti órákban még szükség lehet a nagyobb fényerőre, ám a késő éjszakai órákban (és ez az üzemi időszak jelentős részét teszi ki) már korántsem kell akkora fény. Az okos, programozható solar LED kandeláberek ezt “megtanulva” csak annyi energiát fognak felhasználni, amennyire valóban szükség van, így megint csak jelentős energiamegtakarítást érhetünk el.

 

Napelemes kandeláber rendszerek haszna a gyakorlatban - pályázatok, projektek és a megújuló energia

A napelemes kandeláber tökéletes arra is, hogy a mai pályázati kiírások feltételei között rendszeresen szereplő fenntarthatósági kritériumoknak maradéktalanul megfeleljen.

A megújuló energiaforrások használatát előíró pályázatoknál egy napelemes kandeláber a tökéletes választás - úgy tudja teljesíteni a pályázati kiírásokat, hogy emellett még komoly gyakorlati haszna is van. Vége a pályázatokba feleslegesen, kötelező volta miatt bekerült elemeknek, a megújuló energiaforrások egy zöldebb jövő képét vetítik előre.

Cégünk tapasztalt szakembereivel egy ilyen rendszer tervezését és telepítésének kivitelezését is képes a legmagasabb színvonalon elvégezni, mérnöki háttérrel és ha szükséges, akár fénylaborral is állunk a megrendelőink rendelkezésére.

A napelemes kandeláberek gyártása, forgalmazása egyre nagyobb hangsúlyt kap mind a szükségessége, mind a gyakorlati haszna miatt is, amennyiben ilyen rendszer telepítését tervezi, keresse kollégáinkat bátran, és minden további kérdésére választ adunk!

 

Elérhetőségeink:

 

Liszkai Péter (ügyvezető):

 

Forduljon hozzánk bizalommal!