Útmutató a tökéletes világításhoz az otthonába

Útmutató a tökéletes világításhoz az otthonába

Útmutató a tökéletes világításhoz a tökéletes otthonba

Ahány ház, annyi szokás. Ugye, milyen találó ez a közmondásunk? Nincsen két egyforma ház, és nincsen két egyforma igény sem a világításra. Az otthoni lámpatestek kínálata akkora, hogy sokszor nagyon könnyen elveszhetünk benne, éppen ezért most egy kicsit rendbe szedjük a tudnivalókat az otthoni világítás témájában.

Lámpatestek a ház minden helyiségébe, és egy kicsit azon túl

A tél közeledtével egyre nagyobb jelentőséget kap az otthoni világítás, az otthoni lámpatestek. Az esték hosszabbodnak, és már az udvarra sem tudunk kimenni anélkül, hogy lámpát ne gyújtanánk.

De milyen lámpát?

A lámpatestek kínálata végtelen, így érdemes azzal kezdeni, hogy meghatározzuk a felhasználás helyét. Kültéri lámpa vagy beltéri lámpa az, amire szükségünk van? Led reflektor az udvarra vagy egy led panel a lakásba? Mindegyiknél más-más szempontokat kell, hogy figyelembe vegyünk.

Kültéri lámpatestek – tartós és mutatós

A kültéri lámpatestek felhasználási köre igen széles, a kocsibejáró világítástól kezdve a kerti lépcső világításon át a ledes reflektorokig sokféle lámpatestet foglal magába. Napjainkban, amikor az energiahatékonyság elsődleges, érdemes a ledes termékekből választani – hosszú élettartam, magas kapcsolási szám és a hagyományos izzókhoz képest nagyságrendekkel alacsonyabb fogyasztás jellemzi ezt a fajta világítást.

Az innovatív világítási megoldások nagyban megkönnyítik mindennapjainkat. Egy napelemes lámpa, egy mozgásérzékelős reflektor kényelmes és megbízható, gyakorlatilag gondozásmentesen világítják meg a kertet, teraszt amikor szükség van rá. 

A jól megválasztott kültéri lámpatestek segítségével biztonságosabbá és hangulatosabbá tehetjük a kertet, a teraszt vagy akár a bejáratot is könnyedén.

 

Mire érdemes figyelni a kültéri lámpatestek kiválasztásánál?

·        időjárásálló kialakítás

·        energiatakarékos LED izzó

·        UV álló kivitel a színtartósságért

·        napelemes típus, ha a hálózat bővítése nem megoldható

·        kényelmi funkciók – mozgásérzékelő

A körültekintően megválasztott lámpatestek sokáig szolgálnak majd, és természetes itt is igaz a régi mondás, hogy nem mindig a legolcsóbb vásárlás volt a legjobb vétel…

Beltéri lámpatestek – ahány helyiség, annyi megoldás

Mennyezeti lámpák, csillárok, fürdőszobai világítás, olvasólámpa – a beltéri lámpatestek a lakás vagy ház minden helyiségében más-más követelményeknek kell megfeleljenek.

Nappali világítás

A nappali az egyik legfrekventáltabb hely a lakásban, itt éljük mindennapjainkat, itt olvasunk este és itt tartjuk a családi összejöveteleinket is, így a világításnak is alkalmazkodnia kell minden élethelyzethez.  

Mennyezeti világítás megoldások: szükség lesz egy csillárra, amely a teljes helyiséget bevilágítja, ha kell, de nem baj, ha fényerőszabályzós kivitel.

A nyugodtabb órákban elég, ha csak egy kis hangulatvilágítás ad némi fényt, a tévézős-beszélgetős estékre ez a leghangulatosabb megoldás, nem véletlen a neve sem. Minden más alkalomra tökéletes lesz néhány dekor lámpa, ami lehet állólámpa vagy éppen egy falikar is.

Konyhai világítás

A konyha egy különleges helyiség, komoly munkához komoly fényre van szüksége, de a hangulatos vacsorához már elég egy meleg fényforrás – ezért kell több fajta lámpatestből kialakítani a világítást itt is.

Az általános világítás erős fényéhez jó választás lehet egy minőségi Osram LED panel, a konyhapult megvilágításához a spot lámpa a legjobb, az étkezőasztalhoz viszont egy függesztékre lesz szükségünk, így áll majd össze a tökéletesen megvilágított konyha és étkező.

 

Fürdőszobai világítás

Sminkelés, kozmetikai tükör vagy borotválkozás? A fürdőszoba mindig alapos megvilágítást kér, és ezt könnyedén meg is adhatjuk neki. Szükség lesz egy páraálló, komolyabb védettségű mennyezetlámpára az általános világításhoz, egy oldalfali lámpára a tükröt megvilágítani, és ideális esetben spot lámpára a kényesebb feladatok maradéktalan elvégzésére.

A végeredmény tökéletes lesz, mindenki vidáman hagyja majd el a fürdőt, és ehhez mindössze erre a három fürdőszobai lámpa típusra lesz szükség.

Hálószoba világítás

A végére el is érkeztünk a hálószobai világításokhoz, melyeknek a célja nem a hatalmas fényár biztosítása lesz, sokkal inkább a nyugodt búvóhely kialakítása. A hálóban megpihenhetünk vagy felpöröghetünk, de egy biztos – meleg és lágy fényekre lesz szükség.

Egy szabályozható fényű mennyezetlámpa tökéletesen elég az általános világításhoz, szükség lesz majd még éjjeli lámpára vagy komód lámpára és ha szeretnnk, egy kis hangulatvilágításra is a hosszú estékre…

 

Keresse meg a ledkor.hu világítási megoldásai közül a legmegfelelőbbeket, mi 10 év tapasztalatával választottuk ki a legjobbakat.