Áramvédő kapcsoló - Fí relé

Áramvédő kapcsoló - Fí relé
Az áram-védőkapcsoló ismert még: FI reléérintésvédelmi reléÉV-relé és életvédelmi relé, illetve ÁVK néven is. Az áramvédő kapcsoló (vagy röviden RCD, amely az angol "Residual Current Device" rövidítése) egy elektromos berendezés, amely a földelési hibákat és az emberi testek közötti áramkörzéseket detektálja és szállítja.

Az áramvédő kapcsoló (vagy röviden RCD, amely az angol "Residual Current Device" rövidítése) egy elektromos berendezés, amely a földelési hibákat és az emberi testek közötti áramkörzéseket detektálja és szállítja. Az áramvédő kapcsolók szerepet játszanak a személyi biztonság és az elektromos rendszerek védelme terén. Az áramvédő kapcsoló a következőképpen működik: 1. Áramkörfigyelés: Az áramvédő kapcsoló állandóan figyeli a kimenő és a visszatérő áramot a fogyasztók között. Ha a kimenő és visszatérő áram nem egyezik meg akkor ez azt jelzi, hogy az áram valamilyen másik úton "kiszivárgott" például a tesztben vagy a földelési rendszerben.

A "fí relé" kifejezés a "fázisrelé" elnevezés helytelenül leírt változata. Egy fázisrelé egy olyan elektromos berendezés, amely a fázisok közötti feszültségeltéréseket észleli és reagál rá. A fázisreléket általában elektromos vezérlőrendszerekben, villamos hálózatokban és ipari alkalmazásokban elérhető a fázisok közötti egyensúly fenntartása vagy a fázisveszteség észlelésére. A fázisrelé működése a következőképpen néz ki: 1. Érzékelés: A fázisrelé figyeli a különböző fázisvezetékek közötti feszültségeket. Ha az feszültség egyenlő vagy közel azonos minden fázison, akkor az áramkör egyensúlyban van.

Az áramvédő kapcsolókat széles körben alkalmazzák olyan helyen, ahol fontos a személyi biztonság és az elektromos rendszerek védelme. Ezek az eszközök a következő helyeken és alkalmazásokban találhatók meg: 1. Háztartás: - Az otthon az áramvédő kapcsolókat gyakran használhatja a személyi biztonság érdekében. Az elektromos aljokhoz és áramkörökhöz csatlakoztatva visszacsatolják az áramütéseket és a földelési hibákból eredő károkat. Általában a kismegszakító táblákban szokták elhelyezni. 2. Ipari, irodai villamoshálózatoknál is alkalmazzák ugyan ezzel a céllal.

A mai villanyszerelési szabvány előírja, hogy kötelező minden új villanyszerelési hálózatot (lakó ingatlanok, egyéb felhasználású ingatlanok) áramvédő kapcsolókkal, fí relével ellátni. 

Ez egy olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit. Ebben az esetben, a készülék megszólalási idejére áramütés éri az embert, de a rövid behatási idő miatt ez nagy valószínűséggel nem okoz maradandó károsodást.

A „FI relé” névnek nincs köze a görög ábécé φ, Φ () betűjéhez, hanem az a német nevéből származtatott rövidítés, amelyben az F a német Fehler (magyarul: hiba) és az I nagybetű az SI-mértékegységrendszer szerint az áram egyezményes jele. Gyakran az életvédelmi relé kifejezés használatos – utalva ezzel az eszköz tényleges feladatára –, miközben a köznyelvben a FI relé megnevezés terjedt el leginkább.