Az ideális kertvilágítás fortélyai

Az ideális kertvilágítás fortélyai

Végre elérkezett a nyár, az eddigi hűvös, borongós időjárás után beköszöntött a forróság. Ez azt jelenti, hogy aki csak teheti kiül a kertbe, legyen az a családi házának, vagy a hétvégi házának a kertje. A szerencsésebbek medencével is rendelkeznek, ami megkönnyíti eme kánikula időszak "átvészelését".

A házunkat nem csak elképesztően hangulatossá varázsolhatjuk különböző kerti világításokkal és díszekkel, de sokszor a sötétedés utánig elnyúló kerti grillpartykhoz is nélkülözhetetlen a hangulatos és jó fényt biztosító kerti lámpák harmóniája. 

A kertvilágítás célja:

A kültéri világítás egyik legfőbb feladata, hogy szürkületben vagy gyengébb látásviszonyok között utat mutasson nekünk a kertben, hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, vagy megtaláljuk a kapunkon vagy a postaládánkon lévő kulcslyukat sötétben. Illetve a házszámot is könnyedebben le tudják olvasni a hozzánk látogató vendégek. 

Egy statisztika szerint a kivilágított kertek és családi házak csökkenthetik a rablók betörési kedvét, ezáltal a kültéri világítás növelheti az ott lakók biztonságérzetét.

Fontos odafigyelni a következőkre:

Mivelhogy ezek a lámpák kint kerülnek felhasználásra, rendelkezniük kell megfelelő védettséggel kell az időjárás viszontagságai ellen (napsütés, szél, eső, hó, fagy). Kültérbe legalább IP44-es védettségű lámpatesteket szoktak felszerelni, melyek védettek az 1 mm feletti méretű szilárd testek behatolása (rovarok, bogarak, porszemcsék), valamint a burkolatra bármely irányból fröccsenő víz ellen. Minél nagyobb ez az IP szám, a lámpatest annál nagyobb védelmet biztosít.

A külső fényeket minden esetben úgy célszerű megtervezni, hogy azok ne zavarják a szemet, ne befolyásoljanak a közlekedésben, valamint, hogy a lehető legkevesebb fényt szórja felesleges irányba (ég, szomszéd felé), ezáltal is csökkentve a fényszennyezést.

Kertvilágítási tippek:

A kerti világítás egyik közkedvelt eleme a kültéri állólámpa. Az oszlopos lámpák a szabad terek megvilágítására is alkalmasak, például járdák, utak, kocsibejárók mentén láthatják el feladataikat.

Gépjárműfelhajtó is szegélyezhető állólámpával, ekkor azonban a garázs előtti terület kivilágítását úgy kell megoldani, hogy a lámpa fénypontmagassága az autóban ülő személy szemmagassága alatt legyen, ezáltal elkerülhető, hogy a világító lámpa káprázást okozzon. Ilyen feladatokhoz a lefelé terelt fényű oszlopos lámpatestek a legmegfelelőbbek.

Az energiatakarékosság jegyében:

A kültéri világítás kialakításakor nem lényegtelen szempont az alacsony működtetési költség is. Évek óta népszerűek a különböző napelemes lámpák, szolárlámpák, melyek csupán egyszeri befektetést igényelnek, s ezt követően már áramellátást nem igényelnek. Sajnos a napelemmel működő lámpák kis hatásfokú világítást, mindössze jelzőfényt biztosítanak.


Manapság a LED chippel szerelt kerti lámpák is népszerűek, melyek élettartama közel 30 000 óra. Fényerejük kezdetben kiemelő világításra és jelzőfénynek voltak alkalmasak, 2020-ban azonban már térvilágítási feladatokra is megfelelő fényteljesítményű lámpákat lehet kapni. A ledes kerti lámpák nagy választékban megrendelhetőek webáruházunkból.