Kis teljesítményű LED-fényvetőK, LED-reflektorok alkalmazhatósága

Kis teljesítményű LED-fényvetőK, LED-reflektorok alkalmazhatósága

A LED reflektor az egyik leghasznosabb találmány. Akár a ház körül, akár egy ipari csarnokban vagy telephelyen, de még egy irodaházban is jó szolgálatot tesz. A fényereje meggyőző, a fogyasztása viszont barátságos, és ez egy nagyobb hálózaton már nem elhanyagolható tényező. Összegyűjtöttünk mindent, amit a kis teljesítményű LED reflektorkról csak tudni érdemes, vigyázat, szakmai anyag következik.

A LED reflektorok alapjai

Tradicionálisan a fényvetők, Led reflektorok három legfőbb ismérve az állítható rögzítési helyzet, az irányított, korlátozott térszögű szimmetrikus vagy aszimmetrikus fénykibocsátás, és a fényeloszlást meghatározó fényvisszaverő felület megléte.

 

A hagyományos fényforrások – például két végén fejelt halogén lámpákkal – szerelt kivitelek esetén a fényvisszaverő felület szerepe sokkal meghatározóbb, mint a villamos kereskedésekben, barkácsáruházakban is elérhető, az őket kiváltó LED-es típusok esetén. 

 

Ennek oka, hogy egy halogénlámpa a spirál hossztengelyére vonatkoztatva forgásszimmetrikus fényeloszlást biztosít, a sugárzás fele a hátsó térfélbe jut, míg a  LED-eknél a kisugárzott fényáram teljes mennyisége az első térfélbe kerül. 

Szabadon sugárzott LED-ek kiviteltől, tokozástól függetlenül jellemzően megközelítőleg a Lambert-sugárzók, és 120 fokos sugárzási szöget biztosítanak. 

 

 

Az otthoni LED reflektorok

A  „jó árasított”, általános, háztartási célokat szolgáló fényvetők, LED reflektorok sugárzási szöge gyártótól és típustól függően 100-120 fok, és a fényeloszlásuk megközelítőleg forgásszimmetrikus, tehát a fényvisszaverő felület funkciója szélsőséges esetben szinte csak esztétikai,a hagyományos megjelenés imitálása, egyéb esetben a nagyjából 100 fokos sugárzási szögön kívül eső fény irányítására szolgál. 

Ennek köszönhető, hogy a LED fényvetők,Led reflektorok  fizikai mélysége, mérete jelentősen kisebb lehet a hagyományos fényforrással szereltekhez képest. 

 

Professzionális LED reflektorok

Professzionális alkalmazásokban, illetve amennyiben az alkalmazás precízen megválasztott keskenyebb sugárzási szöget vagy aszimmetrikus fényeloszlást igényel, más megoldást kell választani. 

Erre a feladatra nyújtanak megoldást a lencsés rendszerek, ahol a LED-mátrix minden egyes eleme saját, másodlagos optikával rendelkezik.

 

A LED reflektorok felhasználási területei                                                                                                       

A fényvetők, Led reflektorok különösen a kis teljesítményű, fogyasztói igényekre szánt típusok alkalmazási palettája viszonylag szűk. A fényárvilágítás valódi, dekoratív éjszakai élményt nyújthat. 

Épületek, épületrészek, falfelületek, szobrok, szökőkutak, fák, facsoportok szemet gyönyörködtető tárgyakká válhatnak, ahogy a fény kiemeli őket a környezetükből. Előnyös, ha a megvilágítás iránya és a tipikus megfigyelési irány közel azonos, mert a zavaró káprázás minimalizálható.

 

Horror jelenet és a holdraszállás - óvatosan a tervezésnél

 

A megfelelő tervezés és kivitelezés esetén az erős árnyékolások elkerülhetők. Súrlófény alkalmazása nagyon drámai hatású lehet, csodákat művelhet a felületekkel, de nem biztos például, hogy kerti szobrocskánkat horror jelenetté szeretnénk változtatni. 

Kiegészítő világítás nélkül a fényvető, reflektor alkalmazása „holdra szállós” hatást eredményezhet. Az, hogy egy ilyen hatás elfogadható vagy sem, a világítási feladat határozza meg. 

 

Biztonsági világításként, gyakran mozgásérzékelővel, kombinált típusokkal megoldva, például mozgó személyek felismerésére, egy adott zóna bevilágítására egyszerű és célratörő megoldás. 

Fontos, hogy tiszteletben tartsuk azok jogait, akik esetlegesen világítási megoldásunk elszenvedői lehetnek: a járókelőket, a szomszédokat zavarhatjuk – ha jóban vagyunk velük, szerencsés esetben a „káprázatos” jelzővel illethetik fényvetőnket, és ennyivel megússzuk. 

Szabványos megoldások

Igényesebb esetben, ha támpontra van szükségünk, illetve amikor megfelelőségi okból a munkavégzéshez muszáj, az MSZ EN 12464-2 szabványhoz fordulhatunk, amely a „Munkahelyi világítás. 2.Rész. Külsőtári munkahelyek” címet viseli, és a következő humán és technikai témákat fedi le különböző munkavégzési helyzetekre: 

 

  • látási komfort

  • jó közérzet

  • teljesítőképesség

  • biztonság

  • fénysűrűség

  • megvilágítás

  • egyenletesség

  • káprázat

  • irányítottság

  • színparaméterek

  • stroboszkóphatás 

  • energetikai kérdések

 

Sík felületek, poszterek, vállalati emblémák megvilágításánál igény lehet minél egyenletesebb megvilágításra viszonylag kis távolságból. Erre a célra aszimmetrikus fényvetők, Led reflektorok alkalmazása javasolt.

 

Tudnivalók a LED reflektoros világítás tervezéséhez

 A fényáram a világítótest összfényárama. Már nem jellemző, és nem is volna a vonatkozó rendeletekkel ellentétesen más metrikát alkalmazni, mert megtévesztő lenne. 

Korábban például találkozhattunk csak a LED-chipekre vonatkozó értékekkel, amely a belső veszteségek miatt természetesen magasabb, mint a valós. 

A LED reflektorok színhőmérséklete, helyesen a korrelált színhőmérséklete a 4000-6500 K értéknél a semleges fehér-hideg fehér tartományt fedi le. 

Most nem foglalkozunk a színes fényt, illetve a vezérelhető színű fényt produkáló dekoratív világítási célú termékekkel. 

 

A LED reflektorok élettartama

 

A deklarált élettartam alapesetben – és az európai szabályozásokkal egyezően – az az időtartam, amikor az összes világítótestnek (gyakorlatilag egy kellően nagy vizsgált mennyiségnek) már csak 50%-a üzemképes, vagy átlagos fényáram stabilitásuk 70% alá csökken, bármelyik is következzen be előbb. 

Ha a világítótesthez fotometriai tervezőfájl (például IES vagy LDT) is elérhető a gyártó vagy forgalmazó weboldaláról, a világítástechnikai tervezést előzetesen elvégezhetjük, illetve elvégeztethetjük. 

Az ingyenes letölthető DIALux és Relux alkalmazásokkal nemcsak precízen tervezhetünk, de látványterveket is készíthetünk, valamint a nagyobb gyártók tervezést és kiválasztást segítő adatbázisai közvetlenül elérhetők.   

 

A fogalmakkal kapcsolatos további útmutatást nyerhetünk a Világítástechnikai Társaság honlapjáról  (www.vilagitas.org/lexikon) és az Európai Bizottság 1194/2012. számú, a környezettudatos tervezésre vonatkozó rendeletének fogalomtárából.