LED izzók a mindennapjainkban - az egészséges munkahelyi világítás apró titkai - 1. rész

LED izzók a mindennapjainkban - az egészséges munkahelyi világítás apró titkai - 1. rész

A világítástechnika az életünk minden területén jelen van, általában mégsem vesszük észre. Ez így van jól, hiszen ez azt jelenti, hogy a világításunk megfelelő, a fény természetes és nem bántja, fárasztja a szemet, a lámpatestek energiahatékonyak és esztétikusak is egyben - de érdemes belegondolni, mennyi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy a világítás valóban észrevétlenül tegye a dolgát...

Világítás akkor és most, avagy változnak az igények

Az ember mindennapjait alapvetően határozza meg a fény, gondoljunk csak arra, nyáron mennyivel aktívabbak vagyunk. A hosszabb nappalok nagyobb teret engednek a produktivitásnak, több idő jut akár munkára, akár rekreációra, sportolhatunk a szabadban késő estig is, és reggel korán foghatunk munkához.

 

A mesterséges világítások elterjedése előtt az évszakok és az ezekkel járó fényviszonyok alapvetően meghatározták a mindennapokat. A nyári időszakban, amikor egyébként is sok volt a munka a földeken, korán világosodott és későn sötétedett - ideális körülmény volt a szabadban történő munkavégzéshez. Télen, amikor pedig mindenki a megérdemelt pihenését töltötte, reggel a nap is csak lustán ébredt, és hamar nyugovóra is tért, és ez így tökéletesen működött, mint minden más a természetben.

 

Az emberiség a technikai fejlődéssel azonban hamar eljutott oda, hogy egyre több foglalkozás alakult ki, mely már nem a szabadban működött, és évszaktól, de akár napszaktól függetlenül is lehetőség volt a folyamatos munkavégzésre. A gyárak, üzemek megjelenésével szükség lett a világítás fejlesztésére is, így sorra jelentek meg az újdonságok: olajlámpák, gázlámpák, majd a rohamos fejlődésnek köszönhetően az elektromos lámpák is. 

 

Ez már gyakorlatilag a mai technológiák elődje volt, más megközelítésben, de az elektromosságot felhasználva tette lehetővé az egyre kifinomultabb világítási módszerek és technológiák megjelenését. 

Izzó, kompakt fénycső, LED világítás - de mi a különbség?

Az első, széles körben elterjedt világítástechnikai eszköz, amely az elektromosságot használta, az izzó volt, mely működési elvét a nevében hordozza. A búrájában légüres teret kialakítva egy izzószálat hevít az elektromos áram segítségével izzásig, így adva le a szükséges fényt. 

 

Egy komoly hátránya van, a felhasznált energiának mindössze 5-10 százalékát alakítja fénnyé, a többi hőenergiává alakulva, veszteségként távozik. Bár a fénye kellemes és az egyik leginkább egészséges spektrumban világít, mára eljutott oda a világ, hogy ezt az energiahatékonyságot nem tudja tolerálni - a hagyományos izzóknak menni kellett.

 

A kompakt fénycső egy köztes megoldás, már lényegesen hatékonyabban működik, mint a hagyományos társai, ám az egészséggel nincsen jó viszonyban. Tanulmányok sora fejtegeti a fényének egészségtelen voltát, és a vibrálása sem tesz jót rövidebb-hosszabb távon, így tovább kellett kutatni, mi is lehet az ideális világítás.

 

A huszadik század végére a technika eljutott odáig, hogy megalkossa a LED világítást (ennek működéséről itt írtunk részletesebben), és egy technológián belül eljuthassunk oda, hogy kellemes, egészséges és energiahatékony is lehessen a világításunk végre.

Mesterséges megvilágítás közületi szemmel - közintézményektől a műhelyekig

A világítás célja mindig egyfajta vizuális komfort kialakítása abban a térben, amelyben használjuk. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy munkahelyen, az irodában vagy akár egy üzemben napi 8-10 órán keresztül kell helytállni, és ezt nem mindegy, milyen körülmények között tesszük. Ahogy szükség van télen a fűtésre, nyáron a klimatizálásra, éppúgy szükség van a munkahelyek és közösségi terek ideális megvilágítására. 

 

Ennek az oka többrétű: a komfort mellett a legtöbbször a biztonságos munkavégzéshez is elengedhetetlen a gondosan megtervezett és minőségi elemekből álló világítás, és ez egyaránt fontos mind a dolgozóknak, mind pedig a munkaadóknak is, hiszen az egészséges és kipihent dolgozó többet és jobb minőségben termel majd, legyen szó akár egy üzemről, akár egy ügyfelekkel foglalkozó irodáról.

 

A ledkor.hu webáruházban forgalmazott LED lámpák tökéletesen megfelelnek a közületi, irodai megvilágítások kialakítására, az OSRAM LED izzók a legmagasabb színvonalat képviselik. Ezek használatával a munka kellemesebb és hatékonyabb lesz, válogass a minőségi LED izzóink között itt: [ OSRAM LED IZZÓK]

Tartalomhoz tartozó címkék: Ledes hírek