LED izzók a mindennapjainkban - az egészséges munkahelyi világítás apró titkai 2. rész

LED izzók a mindennapjainkban - az egészséges munkahelyi világítás apró titkai 2. rész

A világítástechnika és az egészség összefüggéseiről nemrég írtunk, most vegyük sorra, melyek azok a területei a mindennapjainknak, melyeknél elengedhetetlen a gondosan megtervezett, minőségi világítás, melynek a mai útja a legmodernebb LED technológia használata. Közintézmény, iroda vagy gyárcsarnok, a világítótestek és fényforrások összhangja elengedhetetlen.

Az egészséges és minőségi megvilágítás alapjai

A világítás alapvető feladata, hogy megfelelő láthatóságot biztosítson. A megfelelő látás legfontosabb összetevői a részletlátás, a színlátás és a térérzékelés, melyet megfelelő erősségű, szórású és színhőmérsékletű fénnyel el tudunk érni.

 

Vannak azonban zavaró tényezők a mesterséges megvilágításoknál, melyek annak ellenére is elronthatják el az összképet, hogy az alapvető tulajdonságok megfelelőek, a fény elég erős, a megfelelő irányból érkezik és a színe is illek a feladathoz vagy a napszakhoz.

A zavaró hatások között a túlzó kontraszt és a nem megfelelő színhőmérséklet mellett a közvetlen vagy közvetett káprázás is komoly szerepet kap, és ez egy olyan tényező, melyet a folyamatos munkavégzés mellett mindenképpen ki kell küszöbölni.

 

Tudtad? 

A ledkor.hu webáruházban forgalmazott LED lámpák ideálisak a munkahelyi megvilágítások kialakítására, különösen figyelünk a káprázásmentes LED fényforrások használatára. Ezek használatával a munka kellemesebb és hatékonyabb lesz, válogass a káprázásmentes LED izzóink között itt: [ LED IZZÓK]

 

A megfelelő erősségű fénynek szintén komoly jelentősége van a mindennapi munkavégzés során. Míg egy 20 éves ember látásélessége tökéletes 100% értékű, ez a szám 40 éves korban 90%-ra csökken, 60 évesen már csak 75%, és 80 éves korra eléri a 47%-ot. Ebből is látszik, hogy egy közintézmény megvilágításakor komoly figyelmet kell fordítani a fényerőre és a minőségi lámpatestekre, izzókra is. 

 

A színhőmérséklet kérdése is különösen fontos, mert a körülöttünk található tárgyak színét alapvetően az határozza meg, milyen fénnyel világítjuk meg azokat. Bár ezek a tényezők talán nem tűnnek különösebben fontosnak, a mindennapok munkavégzését mégis nagyban befolyásolja az ideális megvilágítás kialakítása.

A titokzatos ellenség, a káprázás

A LED világításnak a sok jó tulajdonsága mellett vannak árnyoldalai is, legalábbis a nem jól megválasztott vagy a nem jó minőségben készülő LED világításnak. Ezek közül az egyik legfontosabb a káprázás elkerülése, mely amellett, hogy látásromlást idéz elő, rövid távon is fárasztja a szemet és pszichikai kimerültséget is okozhat - mindenképpen kerülendő hatás.

 

A káprázás alattomosan támad, bár nem látjuk, mégis szinte tudat alatt zavar, és fejfájást, rossz közérzetet okoz akár úgy is, hogy nincsen különösebb magyarázata a problémánknak.

A modern és minőségi LED világítások a közvetlen káprázást, mely a fényforrástól ered, már képesek kiküszöbölni. 

 

A lámpatestek kialakításával elkerülhető a káprázás másik, közvetett fajtája, mely a tükröződő felületekről visszevert, nem megfelelő lámpatestekből érkező fényből ered, ebből is látszik, milyen összetett egy közületi világítás megtervezése és kivitelezése úgy, hogy a megfelelő erősségen és színhőmérsékleten túl még a lehető leginkább megfeleljen a modern egészségügyi követelményeknek is. 

A LED világítás a XXI. századi megoldás - hol használhatjuk?

A LED világítás az élet valamennyi területén megállja a helyét, a hagyományos izzókkal és fénycsövekkel szemben gyakorlatilag csak előnyei vannak a közületi felhasználás területén.

A LED világítást használhatjuk iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények világításának korszerűsítésére, a hagyományos izzókkal összehasonlítva a hatékonysága nagyságrendekkel jobb, így egy felújítás megtérülése is lényegesen gyorsabb lesz úgy, hogy a fent leírtak figyelembe vételével a megvilágítás minőségét is nagyban javíthatjuk.

 

Egy irodai világítás tervezésénél ma már szinte alapkövetelmény a LED lámpatestek használata, ezek alkalmazásával egyszerre tudjuk teljesíteni mind az energiahatékonysági normákat, mind pedig a káprázásmentes irodai megvilágítás megteremtését alacsony üzemeltetési költségek mellett.

 

A ritkán használt terekben (lépcsőházak, folyosók, raktárhelyiségek) is érdemes modern LED lámpatestekben gondolkodni egy építés. felújítás során, ezeknek az élettartama és a kapcsolási száma olyan magas, hogy a keveset használt helyiségekben a gyakorlatban gond nélkül üzemeltethetőek hosszú időn át, ezzel is csökkentve a karbantartási költségeket.

 

Gyárcsarnokok és nagy alapterületű raktárak ideális megvilágítására szintén a nagy teljesítményű ipari LED lámpák ajánlottak elsősorban, az alacsony energiafogyasztásuk nem csak a költségeket, de egyben a környezetet is kíméli.

 

Talán már magától értetődő, mégis meg kell említeni a közületi világítások között a sportpályák, sportlétesítmények, öltözők LED világítással történő kialakítását is - a cél itt is ugyanaz, megfelelő fényerő és színhőmérséklet biztosítása hatékonyan, alacsony költségek mellett a lehető leghosszabb távon, és ez 2019-ben a LED világítással lesz megoldható.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ledes hírek